Bordshockey är ett populärt spel både för lekmän och professionella spelare. Spelet har en lång historia med många faktorer genom åren som tagit bordshockeyn till den nivån det är idag. Från en enkel låda med platta gubbar till olika modeller, 3D- gubbar, olika lag och olika typer av bordshockey.
Precis som att utvecklingen inom online casino och spelbolag utan svensk licens har skett i raketfart, har mycket skett sedan första gången bordshockey spelades.
Du kanske tror att du måste vara proffs för att spela? Så är inte fallet alla kan spela! Läs mer för att lära dig mer om bordshockey och dess historia.

Historik
Bordshockey har en lång historia och den började i Kanada och har resulterat o flera olika spelmodeller och fabrikat. Tittar vi på hur utvecklingen har skett är den imponerande från början platta plåtgubbar som nu istället är tredimensionella spelare. Lådor av trä och metall har nu blivit designade som en riktig hockeyrink istället. .
Stig hade ett bra sinne för affärer och beslutade att satsa på hockeyspel som sammanföll med Tre kronors VM vinst i ishockey 1957 och bara någon månad efter guldet kom Stigas första bordshockeyspel ut på marknaden. Gubbarna i spelet föreställde lag Sverige och Sovjet.
Spelaren Sven Tumba skrev ett kontrakt med Stiga och 1958 fanns det så kallade tumba hockeyspelet ute på marknaden. Hockey Febern och Tumbas namn bidrag till att försäljningen blev en succé. Tidigare hade Stiga en årlig hockeyspel försäljning på 25 000 spel men nu var det plötsligt 230 000 spel.
Stiga har varit det dominerande företaget på marknaden men de har inte varit ensamma. Finska Bockplast var en utmanare men köptes av Stiga 1988. Innan de blev uppköpta släppte dem modellerna Pola, Champion Hockey och Ice cats.
Idag tillverkar Stiga ungefär 100 000 spel om året och viktiga exportländer är bland annat Slovakien, Tyskland, Tjeckien, Schweiz samt våra grannländer.
Stiga trodde aldrig på ideén om ett bordshockey – SM men det gjorde Bockplast som anordnade ett 1982. Här deltog 500 spelare och efter detta SM, ändrade Stiga sin uppfattning. Nu mer anordnats både SM och VM i bordshockey.
Sedan år 2000 ingår Stiga i den brittiska koncernen Global Garden Products. I Stigas utbud hittar du cyklar, skateboards, bordsspel, häcksaxar, sågar, gräsklippare och mycket mer. Allt från sportartiklar till trädgårdsredskap finns i sortimentet idag.
Bordshockey i Sverige
År 1987 bildades SBHF; Svenska bordshockeyförbundet. Detta var det allra första nationella förbundet inom bordshockey men idag finns det cirka 20 andra förbund utanför landet. Det var i Stockholm, Globen 1989 som första VM i bordshockey spelades. Med ett undantag har det sedan spelats vartannat år.
Idag anordnar SBHF regelbundet tävlingar i landet. I Sverige är det en spridd sport och det finns på många ställen klubbar för sporten. Den första svenska mästaren var Mikael Kratz och den första världsmästaren Jacob Lindahl. Jacob vann inte mindre än 7 stycken SM- guld under 1990 – talet.

Tävlingar i bordshockey
Tävlingssäsongen för bordshockey börjar 1:a september och pågår vanligtvis till SM med start i maj. Samlingsnamnet för förbundets sanktionerade tävlingar under säsongen är Sverigetouren. Tävlingar utanför säsongen räknas inte till touren. Du behöver inte vara proffs för att spela utan alla tävlingar är öppna för alla.
De tävlingar som ingår i Sverigetouren delas in i lokala och nationella tävlingar. SM och 4- GP tävlingar är de viktigaste nationella tävlingarna. Övriga tävlingar är lokala tävlingar och många klubbar arrangerar mindre tävlingar i lokala ligor.
Varje tävling som görs på Sverigetouren ger spelaren poäng som baseras på placering och nivå på tävlingen. Det är de fyra bästa poängen per säsong som bestämmer spelarens placering. Touren ligger till grund för internationella mästerskap som EM eller VM
SM
Det koras en svensk mästare i bordshockey varje år och detta har skett sedan 1982. Under SM helgens första dag spelas tävlingsklasser. För dig som nybörjare finns Rookie SM som en särskild tävlingsklass. Dam SM spelas som det låter av damer. Veteran SM är för spelare som är 40 år eller äldre. Old boys gäller för +55 och för de yngre spelarna upp till 18 år, finns Junior SM. För de yngsta deltagarna upp till 12 år, är det knatte SM som gäller.
Vill du så går det utmärkt att spela flera olika klasser. Det öppna SM ger dig omväxlande motstånd där motståndet kan vara allt från nybörjare till proffs. I samband brukar även lag sm spelas och det går ut på att varje lag består av fyra spelare. Hur spelupplägget ser ut kan variera lite beroende på hur många lag som deltar men målet med tävlingen är att så många jämna matcher som möjligt ska spelas.
Internationella tävlingar
Sverige dominerade länge marknaden men nu är sporten stor även i andra länder. Lettland, Finland och Ryssland är någon länder som är framgångsrika och många länder har även omfattande verksamheter.
VM har spelats sedan 1989 och 2005 grundades det internationella bordshockeyförbundet; ITHF. De driver och uppdaterar en allomfattande världsrankning och ansvarar även för World Tour. Word Tour är en omfattande serie av turneringar i världen där bland annat Swedish Masters tillhör. Andra exempel på tävlingar är Norway Open, Riga Cup och Helsinki Open.
Testa att spela bordshockey
Vem som helst kan spela du behöver inte vara proffs men du måste kunna reglerna. Nedan ser du någon av de vanligaste faktorerna som är bra att ha koll på om du vill spela.
- Matchtid: Fem minuter ineffektiv tid är matchtiden. För turneringar med tidtagning används en matchslinga med tidsangivelser.
- Matchstart: Matchen startas på en given signal. Pucken ligger på mittpunkten och spelarna är stående still på sin planhalva.
- Tresekundersregeln: Mål som görs inom tre sekunder från tekning eller matchstart, räknas inte. Mål är heller inte giltiga om pucken hela tiden funnits inom räckhåll för centern tills dess att den kommer in i målgården för att sedan skjutas i mål. Tresekundersregeln gäller även efter målvakts- eller mål returer.
- Femsekundersregeln: Regeln innebär att från det att du kan nå pucken måste du göra något konstruktiv inom fem sekunder.
- Tekningar: Dessa sker vid mittpunkt och en av spelarna släpper ner pucken.
- Mål: För att ett mål ska gällas, måste pucken stanna kvar i målet. Mål i samband med slutsignal, gills inte. Om pucken tar i isen eller styrs in i mål via motståndare, räknas inte målet. Dock är styrning via utespelare eller sarg tillåtet.
- Vårdslöst spel: Om en spelare skapar en egen fördel, hindrar motståndarens spel, skakar spelet eller liknande, har motståndaren rätt att kräva tekning.
Spel och tillbehör
Idag kan du göra ditt spel mycket personligt genom olika typer av tillbehör. Spelet har utvecklats mycket genom åren. Ett spel är Stiga Stanley Cup som har influenser till NHL.
Peter Forsberg har tillsammans med Stiga återskapat hockeymatchen mellan Sverige i Kanada i bordshockey spelet Sticka Play off 21 Edition. Spelarna är utbytbara om du vill spela med andra lag går detta självklart utmärkt.
Det finns en uppsjö av olika tillbehör du kan exempelvis välja olika landslag eller svenska lag. Andra saker som finns att välja mellan är bland annat puckar, isfolie, sarg, mål, förvaringsväska och ställning med ben som du kan ställa spelet på.
Oavsett vilket bordshockey spel som du väljer kan du ändra det och göra det som du vill ha det. Välj dina egna lag och hur planen ska se ut när matchen spelas.
Sammanfattning
Vi kan tacka Stig Hjelmquist för bordshockeyn. Han valde att satsa och de första hockeyspelen producerades i slutet av 1950- talet. Mycket har hänt sedan dess. Till en början var spelen väldigt enkla lådor med platta gubbar, idag kan du göra spelet personligt med isfolie och genom att välja vilka lag som ska spela. Du kan välja mellan landslag eller exempelvis svenska lag.
Man kunde inte ana hur stort bordshockey skulle bli men det är idag ett mycket populärt spel. Det anordnas ligor, turneringar med även SM och VM inom sporten. Det som är extra kul är att du inte behöver vara proffs för att vara med och tävla utan alla är välkomna.
Idag finns det många varianter av spelen där bland annat Peter Forsberg varit med och tagit fram ett spel tillsammans med Stiga. Du kan välja mellan olika lag och det finns reservdelar till spelen så som puckar, mål, sarg och mycket mer. Det finns till och med en förvaringsväska för spelet.