Porträtt av Wayne Gretzky

December 15, 2022

Wayne Gretzky, född 1961 i Ontario, Kanada, är en legendarisk ishockeyspelare som anses vara en av de största spelarna i sportens historia. Gretzky började sin professionella karriär som 16-åring i World Hockey Association (WHA) med Edmonton Oilers, innan ligan slogs samman med National Hockey League (NHL) 1979. Därefter spelade han för flera olika lag i NHL, däribland Los Angeles Kings, St. Louis Blues och New York Rangers, innan han avslutade sin karriär med en säsong i WHA igen.

Wayne Gretzky

Gretzky har vunnit nästan alla utmärkelser och rekord som det går att vinna inom ishockey. Han är bland annat den mest poängplockande spelaren i NHL:s historia, med över 2 000 poäng på 1 487 matcher. Han har också flest mål, assist och poäng i en enskild säsong, samt flest mål och assist i en enda match. Han har vunnit Stanley Cup fyra gånger, och är den ende spelaren som någonsin har vunnit priset för mest värdefull spelare (MVP) i ligan fyra gånger i rad.

Gretzky har också varit aktiv som tränare och före detta förbundskapten för Kanadas ishockeylandslag. Han har blivit inledd i Hockey Hall of Fame, och är en av bara tre spelare som har fått numret 99 avsatt i NHL. Han har även fått utmärkelser som Officer of the Order of Canada och Order of Hockey in Canada, och är en av bara två spelare som har fått NHL:s Wayne Gretzky Trophy uppkallad efter sig.

Wayne Gretzky är en av de mest ikoniska och betydelsefulla ishockeyspelarna någonsin, och har skapat en minnesvärd karriär som har inspirerat många generationer av spelare efter honom. Han är fortfarande en stor inspirationskälla för många inom ishockey, och hans liv och karriär fortsätter att älskas och beundras av fans och experter över hela världen.

//Hockeyspelet.se